Félkrajcár Turistaház

malomkert@borzsonyhotel.hu • telefon: 06 20 420 4112

Börzsöny tájegység

A Börzsöny alacsony, alig kétszáz méteres aljzatból meredek oldalakkal csaknem ezer méter magasságig nyújtózó élesen kirajzolódó, hatalmas tömegű hegység, az Északnyugati Kárpátok, s egyben az Észak-Magyarországi Középhegység legnyugatibb tagja. (részletek)

A Börzsöny alacsony, alig kétszáz méteres aljzatból meredek oldalakkal csaknem ezer méter magasságig nyújtózó élesen kirajzolódó, hatalmas tömegű hegység, az Északnyugati Kárpátok, s egyben az Észak-Magyarországi Középhegység legnyugatibb tagja. Délről a legnagyobb magyar folyó, a Duna szép ívű kanyarja öleli körül, nyugatról és északról viszont a legkisebb magyar folyó, a gyakran rakoncátlankodó Ipoly határolja, egyedül keleten érintkezik közvetlen szárazfölddel, a szelídlankás Nógrádi medencével.

Így távlati megjelenésében a három nagy tájképi egység: a hegység monumentális tömege, a szemet nyugtató víz, és a szelíd síkság egyaránt megtalálható. A Börzsöny tulajdonképpen fiatal hegység, életkora alig tizede a Mecsek, s alig huszada a Velencei hegységnek.

Forrás: www.borzsony.hu/foldrajz

FÉLKRAJCÁR TURISTAHÁZ
ALTÁRÓ KFT.
2612 Kosd, Mikes Kelemen u. 42.
Adószám: 14534171-2-12
telefon: 06 20 420 4112